onsdag 9. mars 2016
Matglede i Sunndal kommune (matglede for hjelpetrengende gamle, i sykehjem)
Det er så mye fokus på dette med riktig ernæring, også i eldreomsorgen. Fokuset er ofte på næringsstoffer, lettprodukter, timer mellom måltider, undervekt og overvekt, når måltidene serveres og alle slike målbare detaljer.
Mange kommuner har valgt å flytte kjøkkenet bort fra sykehjemmene. De har storkjøkken som lager vakuumpakket mat, av mer og mindre variabel kvalitet.
Det er en kjensgjerning at det i kongeriket Norge er dokumentert mye feilernæring og underernæring i våre sykehjem, der mange gamle, hjelpetrengende mennesker bor.
Det er en tragedie, og en skam, for velferdsstaten Norge, når vi ikke makter å sikre gamle, syke mennesker tilfredsstillende ernæring.
Men er mat bare et utall ernæringsstoffer? Er mat bare et vist antall måltider, jevnlig fordelt gjennom døgnet? Hva er mat? Hva er en god og tilfredsstillende ernæringsstatus?
Fokuset på ernæringssvikt blant eldre, og i sykehjem, gir dette fokus på målbare enheter, som kan tilpasses og dokumenteres i et effektiviseringssystem. For lønn er en farlig kostnad. Og personale nok og kvalifisert betyr jo nettopp lønn.
Ved å sentralisere og gjøre stort, og måle det målbare, tror man at man kan bedre ernæring uten merkostnad.
Men er det så enkelt?
I Sunndal kommune har man beholdt kjøkkenet ved sykehjemmet. Sykehjemmet har 98 plasser for langtidspasienter og for korttidspasienter.
Kjøkkenet lager variert og kjent mat til de det gjelder, og den kommer i traller til avdelingene, hver dag. Varm og forlokkende. Med gode og kjente lukter, som frister.
Kjøkkenet lager mat til institusjonspasientene, men også til mange hjemmeboende eldre i kommunen. Hjemmebaserte tjenester kjører daglig ut middag fra kjøkkenet og til mange eldre i eget hjem.
Meg har det ofte slått, når jeg har gått gjennom sykehjemmet, at her ser det ut som om pasientene heller har vektoppgang enn vektnedgang, etter at de har flyttet hit.
Kjøkkenet ved sykehjemmet, som har utrolig dyktige og dedikerte fagpersoner, gir også et tilbud til pasientene i sykehjemmet, som går utover den sedvanlige, daglige middag.
To ganger i året får avdelingene mulighet til en «Matglededag».
I forbindelse med «Matglededagen» får avdelingen selv bestemme hvilken dag de ønsker dette tilbudet. Maten som skal serveres bestemmes i avdelingen. Dette gir avdelingene mulighet til å ønske seg mat som pasientene setter særlig høyt. Lokal kost. Lokale festmiddager, eller annet. Tanken er at avdelingene skal velge mat i samarbeid med pasienter og evt etter råd fra pårørende, om de individuelle matvaner og matpreferanser. Hva slags mat er det pasientene setter ekstra høyt? I tillegg til at kjøkkenpersonalet gir sine tips og råd.
Når dagen kommer, så dekker personalet ved avdelingen et festbord og samler pasientene fra flere grupper (vanligvis to). Kjøkkenpersonalet kommer til avdelingen og står for serveringen av maten, til både pasienter og personalet. Personalet sitter denne dagen i ro, uten serveringsansvar, sammen med pasientene. Det skapes en feststemning og en ro i matsituasjonen. Pasienter og personale hygger seg sammen rundt bordet, med maten.
3. mars hadde avdeling C en slik «Matglededag».
Forretten var eksotiske vårruller.
Hovedretten var lokalt sosakjøtt.
Dessert var Panacotta.
Matinntaket blir ekstra stort en slik dag, som regel. Det smaker mye bedre med mat i en slik setting, med festdekte, pene bord, ro fra personalet, som også sitter sammen med pasientene i fred til forskjell fra hverdagene. Det blir gode stemninger, latter, smil og prat.
Mat er mye mer enn bare næringsstoffer.
At fagpersonalet ved kjøkkenet også bidrar til en slik satsing for å fremme god ernæring hos pasientene er et tydelig bevis på at å tilrettelegge for faglig kvalitet og fleksibilitet på dette vis virkelig tjener de som er avhengig av tjenestene. Alle setter pris på disse stundene her.
Det er en fryd å få se og oppleve det, når ernæringstilstand får bli noe mer enn vitaminer, kalorier og annet målbart. Dette er godt.
TAKK TIL KJØKKENET VED SUNNDAL HELSETUN.
Dere bidrar sterkt til riktig ernæringssituasjon hos våre pasienter.