onsdag 25. januar 2017

Kjære Raymond Johansen. Billigere ja men ikke tryggere og bedre.

Jeg føler meg kallet til å skrive etter å ha lest dette i Dagsavisen:
http://www.dagsavisen.no/oslo/demente-gunnar-far-framtidshjelp-1.916297

Har selv jobbet på en avdeling for personer med demenssykdom, vet at sykdommen kan utvikle seg fort og forskjellig fra person til person.

"Bruk av ny teknologi gjør det enklere, billigere og bedre enn en vanlig sykehjemsplassDette er framtida, og her ser vi starten på noe", sier Raymond Johansen

Raymond Johansen, det er ikke så enkelt. Det er ikke bare å sette på en person med demenssykdom en GPS.
Mange går fordi de er rastløse og utrygge, ikke fordi de liker å gå tur.


Hvordan skal teknologi fange opp sinnsstemningen til personen med demens? Hvordan skal samfunnet som ikke har kunnskap om demens møte de når de er ut og vandrer? Det står faktisk ikke skrevet i panna deres at de har en demenssykdom, det er usynlig. Hvem griper inn og hjelper dem når de er totalt forvirret, engstelig og redd. For det vises heller ikke på utsiden, og kan neppe fanges opp og fikses av en datamaskin! Hvem skal gi dem et smil, trygghet og holde dem i handa om det trengs? 

Om noen av mine får en demenssykdom, skal de ha mennesker til å observere og være nær dem  - ikke data. 

Så automatiske doseingsmaskiner som sier fra når medisinen skal taes. 
Fint og flott, men hvem passer på at medisinen faktisk blir tatt? 
De kan miste tabletter på gulvet, legge de fra seg eller kaste dem. Mange med demenssykdom forstår ikke at de bør ta medisiner og er mistenksomme. Dette er bare noen av utfordringene. 

En positiv ting med teknologi kan være med tanke på at vi kan følge dem gjennom natta uten å vekke dem unødvendig med tilsyn og dører som forstyrrer nattesøvnen når de åpnes/lukkes. 


Men hva med heller å ha nok personale og kompetanse til å forebygge dette? Forebygge fall og uverdigheten av å gå seg bort i Oslo.
Vi behøver gode og trygge sykehjem med fast personale. Vi behøver sykehjem der personalet, pasientene og pårørende synes det er godt å være. 

"Og til tross for en stor plasterlapp i panna, og noen blåmerker her og der etter et fall, tar han imot byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i sin lille, koselige leilighet."

Tenk på alle som vil skade seg, falle og unødvendig bli utsatt for slike traumer. Kanskje unødvendige dødfall. En farlig utvikling.

Observasjon og faglige vurderinger må gjøres av ekte mennesker.

Jeg synes Geir Lippestad sa det så fint på Sykepleierkongressen2016:
"Å ta vare på menneskeverdet er også innovasjon.
La aldri teknologien ta over for menneskelig kontakt."

Alt dette fordi vi skal spare penger. Vi sparer oss til fant Raymond Johansen!